PGS in Nederland

Actualiteiten

PGS in Nederland is volop in ontwikkeling

Één van de kernwaarden van een PGS is transparantie. Daarom nemen we je mee in waar we mee bezig zijn en vertellen we wat we al hebben gedaan.

Heb je zelf een initiatief voor PGS ontwikkeld waarover we op deze plek meer kunnen vertellen? Laat het ons weten! We nemen jullie variant graag mee bij onze voorbeelden.

2024

Pilot in Friesland: PGS binnen Buurtmarkten

In Friesland loopt een pilot bij Buurtmartken over het toepassen van onze recent ontwikkelde PGS-systematiek. De pilot is mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân. Voor de zomer vond een gesprek plaats tussen leden van Buurtmarkt Ùs Iten en eierleverancier Fûgelfrij en een gesprek tussen leden en tuinders van CSA tuinderij Ùs Hof. Er ontstonden mooie dialogen over de waarde van elkaar leren kennen, wat er nodig is voor een transparante en duurzame korte keten en hoe makers en eters elkaar daarin nodig hebben. Na de zomer vinden nog 3 gesprekken plaats. De verslagen zijn straks openbaar in te zien.
2024
2024-2025

PGS in wetenschap en praktijk

In het Europese FOSTER-project werken wetenschap en praktijk tot eind 2025 samen aan de ontwikkeling van een nieuw kennis- en informatiesysteem voor landbouw en voedsel. Naast Nederland nemen Duitsland, Spanje, Hongarije, Servië en Engeland hieraan deel. In Nederland zijn WUR, VU Amsterdam, Transitiecoalitie Voedsel en CSA Netwerk Nederland betrokken. Het verder agenderen van en ervaring opdoen met PGS is het thema waar de Nederlandse partijen zich mee bezig houden. Pilots worden (wetenschappelijk) gevolgd en er wordt actief kennis vergaard en gedeeld over het thema.
2024-2025
2023

Eigen PGS-systematiek voor Buurtmarkten

Op basis van de ervaring met Buurtmarkt Goed Volk, adviezen van de experts en de aanbevelingen van het Copernicus Instituut ontwikkelt het CSA-Netwerk een eerste versie van een PGS systematiek voor haar Buurtmarkten. Op deze website zal de verzamelde informatie ter beschikking worden gesteld aan andere voedselinitiatieven die ook een vruchtbare boer-burger dialoog willen ontwikkelen.
2023
juli 2022

Aanbevelingen promovendi Copernicus Instituut

Op basis van de ervaringen uit de vijf bijeenkomsten die in 2022 zijn georganiseerd met Buurtmarkt Goed Volk doen de promovendi aanbevelingen over de door hen gesignaleerde behoeften van boeren en burgers in een PGS-dialoog.
juli 2022
2022

Feedback ophalen bij Experts

De uitkomsten van het internationale onderzoek en de pilot in Lichtervoorde worden in twee informatiebijeenkomsten voorgelegd aan en besproken met een collectief van regionale en nationale experts in de duurzame voedselketens.
2022
2022

Boer-burger gesprekken bij buurtmarkt in Lichtervoorde

Onder begeleiding van twee promovendi van het Copernicus Instituut, Laura van Oers en Jacob Smessaert, hebben we onderzocht wat de leden van en leveranciers aan de Buurtmarkt Goed Volk (ook wel Voedselcoöperatie genoemd) nodig hebben om een voor hen zinvolle boer-burger dialoog te voeren over de duurzaamheid van de lokale producten die in de Buurtmarkt worden aangeboden.
2022
2021-2022

Inspiratie opdoen in binnen- en buitenland

In samenwerking met onze partners Both Ends en IFOAM hebben we een top 8 van de meest ontwikkelde PGS systemen wereldwijd samengesteld: Uit België, Frankrijk, Italië, Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten. En ook de PGS werkwijze van onze Nederlandse Demeter organisatie is ons tot voorbeeld.
2021-2022

Voedselmakers- en -eters aan het woord:

“De Vijfsprong is altijd op zoek naar manieren om nog meer in contact te komen met haar klanten en in gesprek te blijven over duurzaamheid.”

– Gemengd BD boerderij De Vijfsprong in Vorden –

“Certificering is op onze schaal niet noodzakelijk, wel voeren we graag het gesprek over kwaliteit en duurzaamheid.”

– N30, een kleinschalige moestuin met voedselbos in Harreveld –

“Er wordt veel gepraat óver boer-burger dialogen, maar hier zijn we het echt gaan doen.”

– Ben Freriks, deelnemer FieldLab vanuit Buurtmarkt Goed Volk –

“Niemand heeft de waarheid in pacht”

– John – EKO Boederij Arink, gemengd BD bedrijf in Lievelde –